تنها چهار ساعت از انتشار رسمی بیانیه فیفا گذشته بود که روابط عمومی فیفا در پاسخ به سوال ارسال شده از طریق ایمیل از استقبال عجیب کشورهای دنیا خبر داد و نوشت: «بیش از ۴۰ کشور دنیا که حتی نامشان در فهرست پیش بینی فیفا قرار نداشت اعلام آمادگی کرده اند، این هرگز یک شوی تبلیغاتی برای فیفا نیست و ما قصد کمک به همه کشورها را داریم، این را در عمل ثابت خواهیم کرد.»
اما این برنامه جهانی چه بود و چیست که کشورهای عربی، شمال آفریقا حتی عراقی که این روزها به سختی درگیر بحران داخلی است اینگونه برای عضویت در آن لحظه شماری می کنند؟
ترجمه ساده پروژه تازه فیفا، «برنامه مردمی» است، برنامه ای که تاکید جدی بر روی احداث آکادمی های فوتبال در حد استاندارد جهانی دارد، تربیت معلمان و مربیان ورزشی، متخصصین علوم تغذیه در ورزش، روان شناسان ورزشی، مدیران ورزشی و نیروهای متخصص تدارکات، حسابداری، مالیاتی و اداری در محیطهای ورزشی و به خصوص فوتبال.
این برنامه به تاکید فیفا بسیار انعطاف پذیر است و می تواند بنا به درخواست هر کشوری تغییر کند و نوع آن متناسب با تقاضای آن کشور باشد، به عنوان مثال چندین کشور عربی از فیفا خواسته اند پرورش «مدیرورزشی» و تدریس رشته مدیریت فوتبال را در دستور کار قرار دهد و چندین کشور آمریکای جنوبی نیز از فیفا خواسته اند در پروژه آنها پرورش روان شناس ورزشی را ملاک اصلی قرار دهد.
فاز اول این طرح تجزیه و تحیل داخل میدان است، فیفا در این مرحله به شرط آنکه کشور مورد نظرش عضو این پروژه باشد، نیازهای محلی یک کشور را بررسی می کند، اطلاعات آماری را جمع آوری کرده و سپس درباره جمعیت متقاضی آن کشور تصمیم خواهد گرفت، فیفا در این مرحله به فدراسیون فوتبال هر کشور اعتماد کامل داشته و اگر این اطلاعات آماده باشد آنها را به اعتبار فدراسیون فوتبال آن کشور قبول خواهد کرد و دیگر نیازی به آمارگیری میدانی نخواهد بود.
در این مرحله قرار است تعداد پسران و دختران ۶ تا ۲ سال در هر شهر و هر کشوری مشخص شود تا فیفا بودجه لازم برای تغذیه، آموزش و ورزش آنها را در نظر بگیرد و در صورت لزوم برای تهیه آن از سازمانهای جهانی کمک مالی دریافت کند. ترویج مفهوم «فوتبال مردمی» در اهداف مهم فیفا در فاز اول این پروژه بزرگ جهانی است.
افزایش مشارکت مردم در فوتبال در این مرحله بسیار با ارزش خواهد بود و بازرسان فیفا به صورت پنهانی در طول اجرای این پروژه بین مردم خواهند بود و با آنها درباره مردمی بودن فوتبال کشورشان صحبت خواهند کرد.
خرید سهام باشگاه های بزرگ فوتبال توسط مردم، یکی از مواردی است که فیفا علاقه دارد در این فاز انجام شود و فدراسیون فوتبال هر کشوری به فیفا اطمینان دهد که خرید سهام باشگاه های بزرگ فوتبال که اصولا باید مردمی هم باشند، در محیطی آزاد و بدون تبعیض انجام می شود و هر شهروندی حق دارد سهام باشگاه مورد علاقه اش را در بازار بورس شهرش خریداری کند.
فیفا در این فاز اول این پروژه همچنین قصد دارد حامیان مالی بزرگ فوتبال در هر کشوری را مشخص کند و با آنها آشنا شود، این حامیان مالی که فیفا از آنها به عنوان «چهره های کلیدی» یاد می کند مهم نیست که سیاسی باشند یا نظامی یا در کار تجارت، مهم این است که شهروند باشند و بخواهند به فوتبال کمک کنند.
برگزاری جشنها و سمینارهای بزرگ و کوچک در دامنه فوتبال در فاز دوم این پروژه صورت خواهد گرفت و فیفا از فدراسیون فوتبال هر کشوری توقع دارد در این خصوص اقدامات جدی و اساسی انجام دهد و پای دانشگاهیان را به این پروژه بزرگ باز کند. علمی شدن فوتبال دستور اکید فیفا است که اگر از سوی کشوری نادیده گرفته شود مورد منفی برای فیفا خواهد بود.
اما سهم ایران از این پروژه چیست و چه خواهد بود؟ آیا مقامات فدراسیون فوتبال ایران، مقامات وزارت ورزش، سیاسیون، اهالی اقتصاد و غیره علاقه ای به کلید خوردن این پروژه در داخل ایران دارند؟
مشرق