غرویان از اساتید حوزه علمیه قم معتقد است که طرح اشکالات مبنایی در مورد دولت تنها در شان مقام معظم رهبری است.
به گزارش نبض سحر، عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان دو روز پیش با آیتالله مصباح یزدی دیدار و گفتگو کرد. در جریان این دیدار مصباح یزدی انتقاداتی را در مورد نحوه عملکرد دولت و مذاکرات هستهای عنوان کرد.
بنا به گفته آیت الله مصباح یزدی صرف نظر از محتوای مذاکرات، نحوه عملکرد مسؤولین امر در تبیین و توجیه کارهایشان سؤالبرانگیز بوده و از جمله پیامدهای آن پدیدآمدن سوءظن و کم اعتمادی نسبت به دولت جدید است.
اما انتقادهای رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تنها به مذاکرات هستهای محدود نبود و آیت الله مصباح یزدی که عنوان میکرد«انتقادات مبنایی» به دولت روحانی روحانی دارد تاکید کرد«نگرانی اصلی ما از این است که سیاستهای فرهنگی دولت که نظیر سیاست تساهل و تسامح دولت اصلاحطلبان است، زمینه را برای فتنهای خطرناکتر از فتنه ۸۸ فراهم کند.»
در همین راستا با محسن غرویان از اساتید حوزه علمیه قم و از شاگردان سابق آیت الله مصباح به گفتگو نشستیم که مشروح آن در ادامه آمده است؛
* آیتالله مصباح یزدی در دیداری که آقای عراقچی با ایشان داشت، انتقاداتی را پیرامون سیاستهای هستهای و فرهنگی دولت مطرح ساختند و حتی هشدار دادند که برخی تساهلها و تسامحها زمینهساز فتنه ای دیگر خواهد شد، طرح اینگونه انتقادات در مدت زمان کوتاهی که از عمر دولت می گذرد را ته چه میزان به جا و منطقی می دانید؟ و آیا اساسا اشکالات مبنایی که آیت الله مصباح از آن سخن میگوید در دولت وجود دارد؟
این دولت اگر مشکل مبنایی داشته باشد، این شان مقام معظم رهبری است که اشکالات مبنایی دولت را مطرح کرده و از آن انتقاد کنند. اساسا تشخیص مشکلات مبنایی در حوزه کار مقام معظم رهبری است. اما مقام معظم رهبری دولت و رئیسجمهور را تایید کرده و میکنند. ایشان حکم ریاست جمهوری را به آقای روحانی تنفیذ کردهاند، مادامی که تنفیذ ایشان برقرار است معنا و مفهومش این است که مقام معظم رهبری اشکال مبنایی در دولت نمیبینند.اشکال مبنایی، اشکال بسیار اساسی، عمیق و ریشهدار است و اگر چنین اشکالی وجود میداشت مقام معظم رهبری قطعا مداخله میکردند و یا حداقل در یکی از سخنرانیهایشان این اشکال مبنایی را مطرح میکردند. بنابراین جای توضیح و سوال دارد که این اشکالات مبنایی که آقای مصباح میگویند چیست. به اصطلاح فقهی تقریر مقام معظم رهبری به تجویز حرکت دولت، بر اساس اصول شریعت و قانون اساسی است. اگر اشکال مبنایی باشد و مقام معظم رهبری سکوت کرده باشند این معنایش این است مقام معظم رهبری به شئون رهبری خود عمل نکردهاند، در حالی که سکوت مقام معظم رهبری و عدم اعلام اشکال مبنایی از جانب ایشان در مبانی همه فقها و همه اسلام شناسان و حتی در اندیشه خود آیتالله مصباح که در دولت قبل مطرح میکردند و در بحثهای سیاسیشان در نظریه سیاسی اسلام خود مطرح کردهاند، ایشان اطاعت از رئیسجمهور را اطاعت از خدا میدانند و اینکه اطاعت از رئیسجمهور اطاعت از ولی امر است، اطاعت از ولی امر اطاعت از امام زمان(عج) است و اطاعت از امام زمان اطاعت از خدا و پیامبر است. مگر میشود یک دولتی اشکال مبنایی داشته باشد و اطاعت از آن بشود اطاعت از امام زمان (عج) و خدا؟ به هر حال این جای سوال و توضیح دارد و آقای عراقچی باید از آیت الله مصباح سوال میکرد که این اشکالات مبنایی چیست؟
نکته دیگر این است که مقام معظم رهبری حتی به طور ریز و مصداقی چند بار مذاکرات هستهای با غرب و ۵+۱ را تایید کردهاند و حتی در سفر به نیویورک هم تنها یک اشاره کردند که بعضی امور اگر اتفاق نمیافتاد بهتر بود، نگفتند که در سفر نیویورک اشکال مبنایی وجود داشت. بنابر این کلمه مبنایی احتیاج به توضیح زیادی دارد که لازم است در مورد آن توضیح داده شود.
تبیین مبانی نظام و دولت از شئونات مقام معظم رهبری است و اگر نقدی به مبنای دولت وارد باشد این هم از شئونات مقام معظم رهبری است و مبنای ما در حرکت سیاسی و نظام سیاسی، ولایت فقیه است و اندیشهها و رهنمونهای مقام معظم رهبری برای ما ملاک و معیار است.
* آیت الله مصباح اشکالاتی را هم به اقدامات و سیاستهای فرهنگی دولت وارد کردند، به نظر شما در سیاستهای فرهنگی دولت اشکالات جدی وجود دارد؟
من به حرکتهای فرهنگی دولت مایوسانه نگاه نمیکنم و چنین خطری را هم احساس نمیکنم. بسیاری از فرهیختگان کشور و اساتید حوزه و دانشگاه که با آنها در ارتباط هستم، به این شکل منفی و مایوسانه به قضایا نگاه نمیکنند.
اما نگرانی داشتن یک امر طبیعی است، اگر نگران بودن به معنای نظارت کردن و هدایت کردن باشد این در همه افراد هست و خود رئیسجمهور محترم نیز در سخنرانیهایش اعلام کرده است دفاع از ارزشها خط قرمز ماست و مقام معظم رهبری و مراجع تقلید تذاکراتی میدهند و این تذاکرات به جاست و قرآن کریم هم میفرماید که «فذکر ان نفعت الذکری» یا «انما انت مذکر». اما اینها نگرانی مبنایی نیست و نمیتوانیم بگوییم نسبت به مبنا نگرانی وجود دارد.
مبانی حرکت دولت، شریعت اسلامی، ولایت فقیه و قانون اساسی، تنفید مقام معظم رهبری و رای مردم است و دولت هم تاکنون در همین جهت حرکت کرده است. مبنای قدرت در نظام ما یکی شریعت است و دیگری مردم. بنابراین این اشکال مبنایی که مطرح میشود ابهام دارد. چون شخص رئیسجمهور در بیان مقام معظم رهبری فردی اسلامشناس و سیاستمدار و مدیر و مدبر توصیف شده است که نشان میدهد اشکال مبنایی وجود ندارد. اما مسئله نگرانی طبیعی است و مقام معظم رهبری و مراجع دولت را هدایت میکنند و ممکن است بعضی از موارد اتفاق بیفتد که در دولت گذشته هم ده برابر این خطاها اتفاق افتاده است. در این مدت کمی که از عمر دولت گذشته جای سوال دارد که این همه اشکال و همجه و انتقاد نسبت به این دولت با توجه به حمایتهایی که بعضی بزرگان از دولت گذشته میکردند چگونه با یکدیگر جمع میشود.
* به نظر شما آیت الله مصباح به دهه ۷۰ بر میگردند و مخالفتهایی که با دولت آقای خاتمی داشتند را با آقای روحانی هم خواهند داشت؟
باید منتظر آینده بود و نمیتوان از الان پیش داوری کرد. ما امیدواریم که شخصیتهایی مثل آیتالله مصباح و علمای دیگر همواره با نگاه هدایتگرانه و پدرانه با دولت و منتخب مردم تعامل داشته باشند و کنار دولت باشند به خصوص که آقای دکتر روحانی از حوزه علمیه هستند و حمایت اکثریت مراجع عظام را دارند.
خود ایشان و وزرای دولت به خصوص وزیر امور خارجه دیدارهای مختلفی با مراجع داشتهاند که من از نردیک شاهد بودم که بسیاری از مراجع، علما و شخصیتهای حوزوی از روی کار آمدن دولت آقای روحانی که در کسوت روحانیت هستند بسیار خوشحال و مسرور هستند و آقای روحانی را به عنوان سرباز امام زمان(عج) و حوزه میدانند و این را یک افتخار برای تشیع و حوزههای علمیه میدانند. این توقع هست که همه علما ایشان را حمایت کنند و در کنار آن هدایت گری خودشان را داشته باشند.
انتهای خبر/
منبع:نامه نیوز
لینک کوتاه : https://nabzesahar.ir/?p=12755