به گزارش نبض سحر به نقل از مهر، ولیالله سیف در حاشیه جلسه امروز شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در جمع خبرنگاران در خصوص ارائه وام مسکن تا ۶ برابر ودیعه براساس گفته های اخیر وزیر راه و شهرسازی گفت: این موضوع از طریق وزیر راه و شهرسازی ارائه شده و کارگروهی بر روی آن متمرکز است تا از ورود تورم و مسائل حاشیه ای جلوگیری شود.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: به طور قطع این پیشنهاد باید مراحل خود را در شورای پول و اعتبار طی کند تا به تصویب نهایی برسد که به نظر می رسد این موضوع خیلی زود رسانه ای شده و باید توسط بانک مرکزی بررسی و در نهایت تصمیم گیری شود.
وی در خصوص آثار تورمی این طرح تصریح کرد: به دلیل شائبه تورم و نقدینگی تمامی مسائل جانبی این طرح باید در کارگروه بررسی و در نهایت با نظر شورای پول و اعتبار مورد تصویب قرار گیرد.
به گفته سیف، مهمترین مساله ای که هم اکنون در بانک مرکزی وجود دارد، استفاده مناسب از تسهیلات محدودی است که نظام بانکی می تواند پرداخت کند که مهمترین مصارف آن در گذشته مسکن مهر بوده است.
به اعتقاد رئیس کل بانک مرکزی، جهت گیری و استفاده مناسب از نقدینگی موجود می تواند آثار مثبتی در اقتصاد داشته باشد این در شرایطی است که تلاش داریم نیازهای مسکن مهر و پتانسیل ایجاد شده را در جهت کنترل نقدینگی و رشد اقتصادی هدایت کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی، تغییر نرخ سود بانکی را مورد اشاره قرار داد و اظهارداشت: این موضوع در دستور کار شورای پول و اعتبار است و بانک مرکزی در حال تهیه گزارشاتی برای شورا است. جهتگیری کلی افزایش نرخ سود بانکی نیست، چراکه قصد داریم ترمیمهایی در ساختار برخی محصولات از جمله اوراق مشارکت انجام دهیم تا نرخ آن با نرخهای سود بانکی متعادل شود.
وی تصریح کرد: نرخ سود سپرده سرمایهگذاری بلندمدت بانکها ۲۰ درصد است و به همین دلیل اوراق مشارکت جذابیت ندارد؛ بدین ترتیب قصد داریم با انجام این کار جذابیت اوراق مشارکت را افزایش و در نرخها تعادل ایجاد کنیم، ضمن اینکه نرخ اوراق مشارکت بیشتر از نرخ سود بانکی نخواهد بود و اصل مطلب تعدیل این نرخها است.
سیف همچنین در خصوص رشد اقتصادی نیز خاطر نشان کرد: تلاش داریم تا پایان امسال رشد اقتصادی را به صفر برسانیم، این در حالی است که رشد اقتصادی سال گذشته منفی ۵.۴ درصد بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی در جدیدترین موضعگیری درباره تغییرات نرخ ارز در بازار گفت: آنچه مورد بحث است، تغییر ناگهانی نرخ ارز است که باعث عدم ثبات میشود اما اگر نرخ ارز براساس منطق اقتصادی تعدیل شود ، مطلوب است و کاهش نرخ ارز مورد پذیرش همه بوده و کسی نیز با آن مخالف نیست.
وی افزود: زمانی که بحث این شد که نرخ ارز پایینتر از این نخواهد آمد شرایط فرق میکرد، چراکه صادرکنندگان نسبت به این موضوع نگران شده بودند و براساس بررسیهای بانک مرکزی، اعلام کردیم که بعید است نرخ ارز پایینتر از این بیاید. اما در حال حاضر که جهتگیری اقتصادی علامتهای مثبتی را نشان میدهد، میتواند این موضوع بر روی نرخ ارز اثر داشته باشد.
به گفته سیف، نرخ متعادل براساس پارامترهایی بررسی میشود و بانک مرکزی وظیفه دارد با توجه به اینکه مجری طرح نظام شناور مدیریت شده عمل کند و بانک مرکزی بر همین اساس از بازار تبعیت میکند و براساس منطقهای موجود اگر خبری به صورت ناگهانی باعث ایجاد شوک در بازار شود از آن ممانعت میکنیم.
ابتدای مهرماه امسال ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی به همراه معاونان، صبحانه خود را با اعضای اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی صرف کرد؛ صبحانهای که نهتنها برای سیف “شیرین” نبود بلکه هر روز دامنه “تلخ” آن بیشتر و بیشتر میشد.
سیف در حاشیه این نشست آمد و گفت “قیمت ارز در بازار به کف رسیده و دیگر کاهش بیشتر قیمت منطقی نیست.” ساعتی از این اظهارنظر نگذشته بود که بازار ارز که روند کاهشی تدریجی را طی میکرد، به یکباره با شوک مواجه و روند کاهشی قیمتها به روند افزایشی تبدیل شد.
در این میان، این نوع موضعگیری ارزی رئیس کل بانک مرکزی صدای همه را درآمد؛ از اقتصاددانان اصلاحطلب و اصولگرا گرفته تا نمایندگان مجلس و حتی برخی دولتمردان و صنعتگران.
البته بازتاب اظهارات جنجال برانگیز سیف در بازار ارز آنقدر زیاد بود که حتی مذاکره ۱۵ دقیقهای حسن روحانی و باراک اوباما روسای جمهور ایران و آمریکا و گفتگوی نیم ساعته وزرای خارجه دو کشور پس از ۳۵ سال هم نتوانست به کاهش قیمتها در این بازار منجر شود.