مهاجم سابق تیم ملی می گوید: وقتی در فوتبال ایران برای آموزش با کمبود امکانات مواجه هستیم و مربیانی که در حال آموزش هستند هیچ گونه مصاحبه و حرفی نمیزنند من دیگر چه میتوانم بگویم. مشکل فوتبال ما دقیقا همین است که هیچ کس جرات ندارد صحبت کند و از مشکلات بگویند.
وحید هاشمیان درباره حضورش در تمرینات باشگاه کوئینز پارک رنجرز صحبت کرد. او معتقد است که تمرینات اکثر مربیان شبیه به هم است، اما در کلیات فوتبال انگلستان و آلمان تفاوت هایی با هم دارند. هاشمیان با گلهمندی از مسئولان باشگاه پرسپولیس میگوید چهار سال است که به دنبال وصول مطالباتش است، اما نتوانسته این مطالبات را از باشگاه دریافت کند.
در ادامه گفتوگو وحید هاشمیان را میخوانید:
* ابتدا از وضعیت خودتان شروع کنیم. مدتی را در تمرینات باشگاه کوئینز پارک رنجرز حضور داشتید. در این مدت حضورتان چه تجربیاتی را کسب کردهاید؟
من از نوزدهم اکتبر تا سیام اکتبر در تمرینات تیم کوئینز پارک رنجرز حضور داشتم و تمرینات این تیم را زیر نظر داشتم. حتی در آخرین روز زمانی که تیم اصلی تمرین نداشت برای تماشای تمرینات تیم دوم به محل تمرینشان رفتم و تمرینات این تیم را هم زیر نظر گرفتم. تقریبا یازده روز در باشگاه کوئینز پارک رنجرز حضور داشتم و در کنار تیم اصلی، تیم دوم و همین طور آکادمی این باشگاه به صورت مرتب حضور یافتم و تجربیات خوبی را هم به دست آوردم. من مدت زیادی در فوتبال آلمان بازی کردهام و فوتبال این کشور را به خوبی میشناسم اما دوست داشتم که نسبت به فوتبال انگلیس هم شناختی داشته باشم. پس از این فرصتی برایم فراهم شد تا به باشگاه کوئینز پارک رنجرز بروم.
* با توجه به این که شما بالاترین درجه مربیگری فوتبال آلمان را کسب کردهاید آیا برای مربیگری قصد دارید در فوتبال این کشور حضور داشته باشید؟
زمانی که مدرک مربیگری را گرفتم حدود یک ماه قبل از آغاز فصل جدید من با یکی، دو تیم مذاکراتی را انجام دادم، ولی به خاطر این که دوست داشتم در کنار خانوادهام باشم نتوانستم با آن باشگاهها به توافق برسم. آنها هم مربی دیگری را برای تیمشان انتخاب کردند. الان هم با رضایت کامل در کنار خانوادهام هستم.
* بیشتر از باشگاه کوئینز پارک رنجرز بگویید. چه تفاوتهایی میان این باشگاه انگلیسی و فوتبال آلمان وجود دارد؟
همه جا تقریبا فوتبال یک جور است و اکثر تیمها تمرینات مشترکی را انجام میدهند، اما هدفها متفاوت است. مقداری تفاوت فرهنگی میان فوتبال انگلیس و آلمان دیدم و نوع دیدگاه مربی کوئینز پارک رنجرز و همین طور طراحی تمریناتش با فوتبال آلمان متفاوت بود. حضور من در کنار این باشگاه تجربیات ارزشمندی را برایم به همراه داشت. کسب این تجربیات هم هزینه داشت که من آن را پرداخت کردم. هزینههایی همچون صرف وقت و مالی. من این هزینهها را پرداخت میکنم که بیشتر یاد بگیرم. هر کسی خودش باید سعی کند به دنبال کسب علم برود. در فوتبال انگلیس گاهی اوقات در ۱۰ روز سه بازی انجام میدهند بنابراین نوع تمریناتشان و استراحتی که به بازیکنان میدهند با فوتبال آلمان متفاوت است.
* آیا در این مدت فوتبال ایران را دنبال می کردید و از کیفیت فصل جدید اطلاعی دارید؟
فوتبال ایران همچون فوتبال جهان همیشه پر از حاشیه است. من تا جایی که وقت داشته باشم فوتبال ایران را دنبال میکنم. برخی از مواقع خلاصه بازیها را از طریق اینترنت پیگیری میکنم و یک مقدار از وضعیت فوتبال ایران اطلاع دارم.
* مسئولان سازمان لیگ با تدوین مقرراتی به دنبال جوانگرایی لیگ هستند، البته تا حدودی هم در این زمینه موفق بودهاند. نظر شما درباره این جوانگرایی که در لیگ صورت میگیرد چیست؟
در فوتبال آلمان این گونه است که سعی میکنند در لیگشان جوانگرایی کنند. در اینجا وقتی با بازیکنی قرارداد می بندند، به دنبال این هستند که آن بازیکن در آینده برای باشگاهشان سودآور باشد. سالهای دور وقتی قراردادی منعقد میشد مدت زمان کوتاهی داشت، اما در حال حاضر قراردادهای سه الی پنج ساله منعقد میشود، زیرا باشگاهها به بازیکنان مثل یک شرکت سرمایهگذاری نگاه میکنند و میخواهند با سرمایهگذاری که روی آنها انجام میدهند در آینده بتوانند سود خوبی را به دست بیاورند. حال اگر فوتبال ایران هم به این سمت و سو حرکت میکند بسیار خوب است.
* با توجه به اطلاعاتی که از فوتبال ایران دارید لیگ پانزدهم را از نظر کیفی چطور ارزیابی می کنید؟
با توجه به این که نتوانستم همه بازیها را به صورت کامل ببینم، نمیتوانم اظهار نظر درستی درباره کیفیت فنی ایران داشته باشم، اما با توجه به آمارهایی که مطالعه کردهام فکر میکنم که تیمها در ایران با ضعف گلزنی مواجه هستند. یعنی در لیگ ایران گلهای کمتری به ثمر میرسد.
* امسال همانند سال قبل حضور مربیان جوان در لیگ بسیار چشمگیر است. این موضوع را چطور ارزیابی می کنید؟
این که مربیان جوان در لیگ فعالیت کنند بسیار خوب است، اما مربیان جوان هم باید برای افزایش دانش خود کاری انجام دهند. مربیان باید تلاش کنند و یاد بگیرند و اصولی بالا بیایند. البته این را هم در نظر بگیرید آنقدر مربی مسن در ایران زیاد شده، دیگر چارهای جز میدان دادن به جوانان نداشتیم. مربی جوان خصوصیات خوبی دارد از جمله این که خودش را جای بازیکنان قرار میدهد و تفاوت نسل با بازیکنان زیاد نیست. به همین دلیل مربی به راحتی میتواند بازیکن را درک کند. البته مربی جدید فکر نو و ایده جدید دارد و میتواند برای این سن خودش را نشان دهد به دنبال آموزش و یادگیری بیشتری برود.
* به بحث آموزش در میان مربیان ایرانی اشاره کردید. شما از افرادی هستید که مربیگری را اصولی و از پایه آموختید. با توجه به دانشی که دارید به نظر شما رویه آموزش مربیان در ایران چگونه است؟
نظر خودتان چیست؟ من در دورههای ایران شرکت نکردم و نمیتوان نظر دقیقی در این باره بدهم، ولی شما می توانید بروید و ببینید کسانی که آموزش میدهند خودشان چه مدرک مربیگری دارند؟ اما تا آنجایی که با برخی از مربیان صحبت کردهام می دانم که آنها به دنبال کسب علم و دانش هستند اما دورههای آموزشی سطح بالا در ایران وجود ندارد و امکانات هم ضعیف است. نمیدانم چرا همه هر چه مشکلات در فوتبال ایران وجود دارد را از من سوال میکنند. بهتر است تلفن را بردارید و با آقای کفاشیان تماس بگیرید و در مورد مشکلات فوتبال با او صحبت کنید. من نه پستی و نه قدرتی در فوتبال ایران دارم. شما می توانید شماره تماس رییس مرکز توسعه و آموزش فدراسیون فوتبال را بگیرید و با او درباره مشکلات کمیته آموزش صحبت و سوال کنید. برای من جای سوال است که چرا رسانهها به این موضوع نمی پردازند و چیزی نمینویسند. اگر شهامت دارید بنویسد. چرا میخواهید من فقط در مورد مشکلات صحبت کنم؟ من علم خودم را دارم و مشکلم حل شده است. آنهایی که مشکل دارند میتوانند مصاحبه کنند و از مشکلات صحبت کنند. چرا جرات ندارند صحبت کنند و مشکلات را مطرح کنند؟ وقتی در فوتبال ایران برای آموزش با کمبود امکانات مواجه هستیم و مربیانی که در حال آموزش هستند هیچ گونه مصاحبه و حرفی نمیزنند من دیگر چه میتوانم بگویم. مشکل فوتبال ما دقیقا همین است که هیچ کس جرأت ندارد صحبت کند و از مشکلات بگویند. همه از این وضعیت ناراضی هستند، ولی هیچ کسی نه مصاحبهای میکند و نه حرفی میزند.
* شما یکی از بالاترین مدرک مربیگری در اختیار دارید، آیا میتوان شاهد حضورتان به عنوان مربی در فوتبال ایران باشیم؟
هیچ کس دوست ندارد من به فوتبال بیایم، چون من برای هیچ کسی سودی ندارم. در فوتبال ایران خیلی از افراد به دنبال سود هستند و من برایشان هیچ سودی ندارم. شاید برخی از افراد از حضور من خوشحال شوند، ولی برای خیلی از افراد که در فوتبال حاضر هستند، حضور من خوشایند نیست.
* چرا این گونه فکر میکنید؟
آرزو دارم روزی به فوتبال ایران بیایم و تجاربیات خود را در اختیار فوتبال ایران قرار دهم، اما مشکلات زیادی وجود دارد و حواشیها وجود دارد.
* آقای هاشمیان! موضوع طلبتان از باشگاه پرسپولیس به کجا رسید و آیا توانستید آن را وصول کنید.
چهار سال پیش در پرسپولیس بازی میکردم اما هنوز نتوانستم مطالباتم را دریافت کنم. البته موضوع فقط پول نیست. موضوع این است که باید باشگاه به تعهداتش عمل میکرد. همه کارهای قانونی را در طی این چهار سال انجام دادهام و تمام نامه نگاریها صورت گرفته است. برای من جالب است که یکسری از آدمها که مثل من مشکل داشتند با پارتی بازی مشکلاتشان را حل کردند و طلبشان پرداخت شد، ولی برای من که تمام کارها را به صورت قانونی پیگیری کردم کاری انجام ندادند. از طرفی هم میگویند که وحید هاشمیان، فوتبال با اخلاقی است، یعنی اگر من با اخلاق هستم نباید برای دریافت مطالباتم حرفی بزنم؟ در فوتبال ایران هر کسی که عربده کشی کند به خواسته خود میرسد. واقعیت این است که اگر من در فوتبال ایران هم مربیگری کنم همیشه همین گونه خواهد بود و اهل شلوغ کردن و این کارها نیستم. این نشان میدهد که جامعه فوتبال ما و مسئولان این فوتبال یک نوع آدمهای خاصی را میخواهند.
* آیا برای دریافت مطالبتان به فیفا هم شکایت کردهاید؟
شکایتی به فیفا نکردهام. در فدراسیون فوتبال مرجع قانونی وجود دارد که از آن طریق برای دریافت مطالباتم اقدام کردهام. تمام مدارکم را به آنها ارائه کردهام و آنها نیز حق را به من دادهاند و نامهای به سازمان لیگ دادم تا از محل درآمدهای باشگاه حق و حقوق من را پرداخت کنند، اما متاسفانه هیچ اتفاقی رخ نداد. کماکان مطالبات من پرداخت نشده است. سازمان لیگ به راحتی طلب برخیها را میدهد، ولی طلب من هنوز وصول نشده است. در فوتبال ایران تبعیض وجود دارد و من به همین خاطر با خودم فکر میکنم که به فوتبال ایران بیایم و چه کار کنم؟ شما مربی نباش و هیچ دورهای را هم نمیخواهی ببینی اما یک شبه سرمربی یک تیم بزرگ می شوی. بدون این که تحقیق کرده باشی و دانش کافی داشته باشی سرمربی آن تیم بزرگ میشوی.
* چرا تا به حال به فیفا شکایت نکردهاید؟
من وطنم را دوست دارم و به کشور افتخار میکنم و تا به امروز هر کاری که کردهام دوست نداشتم کاری کنم که آبروی کشورم برود. من تمام کارها را بر اساس قوانین پیگیری کردهام. به عنوان آخرین کار هم نامهای را به علی کفاشیان، رییس فدراسیون فوتبال دادهام تا کارهای من را پیگیری کند. در آن نامه تمام موضوعات را شرح دادهام تا جواب من را بدهد. کفاشیان میگوید در فوتبال ایران فسادی وجود ندارد و همه چیز خوب است. من هم به همین خاطر به عنوان آخرین فرد نامهام را به او دادم. حال باید منتظر باشم ببینم که کفاشیان چه جوابی به نامه من میدهد.
* شما زمانی که در تیم ملی حضور داشتید برانکو ایوانکوویچ، سرمربی تیم ملی بود بنابراین مدتی را با او کار کردهاید. برانکو در حال حاضر سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس است و با این تیم در هفتههای اخیر نتایج نسبتا خوبی را کسب کرده است، عملکردش را در پرسپولیس چطور ارزیابی میکنید؟
متاسفانه به خاطر این که در پرواز بودم نتوانستم داربی را تماشا کنم، اما در مورد عملکرد برانکو باید بگویم که او مربی خوبی است، از سابقه خوبی برخوردار است و همین طور فوتبال ایران را میشناسد. واقعیت این است که پرسپولیس در این فصل به خاطر این که تغییرات زیادی را در بازیکن داشته است به زمان احتیاج دارد تا هماهنگتر شود. اگر در پرسپولیس که یکی از تیمهای محبوب ایران و آسیا است آرامش وجود داشته باشد این تیم میتواند به موفقیت برسد. همان طور که گفتم برانکو مربی خوبی است و میتواند به پرسپولیس کمک کند.
منبع: ایسنا