معلولین به رغم داشتن معلولیت های جسمی همواره نقش تاثیرگذاری در برنامه ریزیها و همچنین عرصه تولید کشور داشته اند به گونه ای که هرگز معلولیت های جسمی برای آنها محدودیت محسوب نشده و در صحنه های مختلف حضور چشمگیر داشته اند ولی عدم استقبال کارفرمایان از بحث اشتغال افراد معلول موجب ایجاد چالش هایی برای این افراد شده است.اگر از این واقعیت ثابت نشده بگذریم که جوان ها تنبل شده اند و دنبال کار نیستند و بازهم بگذریم از اینکه همه ما معتقدیم جوینده یابنده است و آنکه در جستجوی کار و شغل باشد بالاخره پیدا می کند و مشغول به کار می شود و رفته رفته می تواند شرایط خود را بهبود ببخشد بسیاری معتقد هستند که امروز کار کیمیا است و گوهری نایاب به خصوص از نوع پشت میز نشینی و راحت آن و بسیاری وقتی سراغ کار را از آنها می گیری می گویند دنبالش نگرد که نیست.
معلولیت محدودیت نیست
معلولین ۱۰درصد هر جامعه را تشکیل می دهند و نزدیک به ۱۷هزار معلول در بانک اطلاعاتی بهزیستی ثبت گردیده اند که بسیاری از آنها به دنبال شغل هستند .مستمری ناچیز بهزیستی حتی نمی تواند ذره ای از مشکلات آنها را مرتفع نماید و این امر در کنار توانمندیهای پنهان معلولین آنها را وا می دارد که نسبت به نوع معلولیتشان دنبال کسب درآمد باشند بسیاری از معلولین و البته کارفرمایان معتقد هستند که معلولیت هرگز نمی تواند محدودیتی را برای معلولین ایجاد کند.
معاون مشارکتهای مردمی ،اشتغال و مؤسسات خیریه بهزیستی استان زنجان که به نوعی متولی ایجاد اشتغال برای معلولین محسوب می گردد از ثبت درخواست اشتغال ۲هزار و ۵۳معلول در سامانه اشتغال بهزیستی خبر می دهد و معتقد است معلولین قبل از آغاز اشتغال باید به فکر آموختن یک حرفه و به دست آوردن یک تخصص باشند.
شهناز آقاخانی می گوید: در حال حاضر ۲۶۳ معلول زنجانی مشغول به کار بوده و قادر هستند زندگی خود و چرخ خانواده شان را بچرخانند.
وی صدور مجوز مراکز غیر دولتی ،ایجاد شرکت های تعاونی و فعالیت CBR (توانبخشی مبتنی بر جامعه)در راستای اشتغال،ایجاد مشاغل خانگی و پرداخت بیمه خویش فرمایی و کارفرمایی را از جمله راههای رسیدن به اشتغال معلولین عنوان کرد.
جای خالی کارآفرینان نمونه
کارآفرینی یعنی خلق یک ارزش جدید ،ارزشی که از طریق یک تلاش متعهدانه با در نظر گرفتن همه ریسک های ناشی از آن ایجاد می شود. زمانی که اندیشه کار آفرین با یک نیت خیرگره می خورد متاعی می شود گرانقیمت که هرگز نمی توان نظیر آن را یافت.
محمود ضرابی مدیر عامل شرکت تولیدی صادراتی جوراب مهیار جزو کارآفرینان نمونه بوده و توانسته گواهینامه مدیریت پیشرفت کیفیت ISO 2001:2008 را اخذ نماید.
وی گذشته از اینکه توانسته ۵۰نفر را به اشتغال برساند تنی چند از مددجویان بهزیستی را نیز بدون استفاده از تسهیلات بهزیستی و وامهای کارفرمایی و حق بیمه خویش فرمایی مشغول به کار نموده و اندیشه خلاق خود را با نیت خیر گره زده است.
اجاق سرد اشتغال مددجویان با حضور کارفرمایان گرم می شود
حضور کارفرمایان و کارآفرینان در عرصه خدمات رسانی به بهزیستی می تواند بازار راکد و سرد اشتغال مددجویان را گرما ببخشد.
مرتضی مکاریان مدیر کل بهزیستی استان زنجان جهت بررسی اشتغال مددجویان از یک شرکت تولیدی صادراتی جوراب بازدید کرد و گفت: آشتی کارفرمایان با بهزیستی می تواند بسیاری از مشکلات مددجویان را حل کند.
وی از آموزش های رایگان به مددجویان گفت و افزود: معلولین می توانند با یادگیری یک حرفه یا یک تخصص قدم در بازار کار بگذارند و علاوه بر توانمندی خود خانواده را نیز به توانمندی و استقلال برسانند.
مدیر کل بهزیستی استان زنجان از همه کارفرمایان و صاحبان صنایع استان خواست اندیشه نیک و توان مالی و اجرایی خود را در استقلال و شکوفایی و توانمندی معلولین مصروف دارند.
تحقق اهداف عالیه بهزیستی
پرداخت ۲۳ درصد حق بیمه سهم کارفرمایان و جبران کارایی بر حسب شدت معلولیت و پرداخت ۵ الی ۱۰درصد حقوق مددجویان بهزیستی از جمله خدماتی است که دفتر اشتغال بهزیستی ارائه می دهد.
پروانه حدیدیان کارشناس اشتغال بهزیستی از حضور کمرنگ کارفرمایان می گوید و معتقد است اشتغال پایدار می تواند مددجو را از چرخه خدمات رسانی بهزیستی خارج کند و در این صورت است که بهزیستی به اهداف عالیه خود رسیده است.
اشتغال حلقه مفقوده توانمندسازی معلولین است گویی رفع این مشکل در کشور برای همه جوانان ،برای همه تحصیلکرده ها،برای همه افراد سالم و برای معلولین نیاز به یک حرکت انقلابی دارد گویی بار دیگر دفاع مقدسی می طلبد. ایثار ، شجاعت،همکاری و اراده ای پولادین که چون عزم برای دفاع از میهن عزم در شکل گیری جامعه ای عاری از بیکاری باشد.
…………………………
گزارش: رباب موحد
منبع:مهر