به گزارش نبض سحر، شورای شهر قدرتمند ترین نهادتصمیم گیری در حوزه مدیریت شهری است و این قدرت ناشی از رای مستقیم شهروندان است و باید از آن در جهت منافع شهر استفاده کنند. این مطلوب در ادوار مختلف شورا انجام نشده ، وظیفه اصلی شورای شهر شامل وضع مقررات، نظارت قبل، حین و بعد از اجرای برنامه ها، رفع تبعیض و تلاش برای گسترش عدالت اجتماعی، فراهم کردن زمینه مشارکت مردم در مدیریت شهر از طریق ایجاد شورایاریها مهمترین وظایفی است که در قانون برای شورای شهر برشمرده شده است تا این نهاد بتواند برای چالشهای شهر راهبرد های جدید اتخاذ نماید.
شهر مطلوب باید بتواند حقوقی را برای ساکنان خود فراهم کند و آنها را تحقق بخشد. حقوقی مانند حق برخورداری از فضاهای زیبا در ابعاد مختلف زندگی شهری، احساس راحتی و رفاه محیطی و مهمتر از همه، حق برخورداری از مشارکت برای تصمیمگیریهای محلی، حق آزادی، حق مالکیت، حق کار، حق برخورداری از سلامت، حق تحصیل، حق برخورداری از مکان مناسب برای زندگی و حق تفریح از جمله این حقوق است.
درانتخابات این دوره از ۹ عضو شورای اسلامی شهر دوره چهارم خرم دره ۶ نفر کاندیدا شده بودند تنها یک عضو شورا به دوره پنجم راه یافت که نشان از عدم رضایت اکثریت شهروندان از عملکرد شورا در حوزه های مختلف است.
ما در این مطلب به هیچ عنوان قصد زیر سوال بردن عملکرد شورای اسلامی شهر خرم دره در دوره گذشته را نداریم و منکر خدمات ارزشمند و ماندگار شورای شهر خرم دره در دوره چهارم نیستیم.
اما به هر حال انتخابات و صندوق های رای فرصتی است تا مردم نسبت به عملکرد یک فرد یا یک نهاد مانند شوراهای اسلامی شهر یا روستا قضاوت کنند، چنانچه جامعه از عملکرد نهاد شورا رضایت داشته باشد با رای مجدد زمینه را برای ادامه فعالیت ها و برنامه ها فراهم می کنند، و در غیر این صورت راه را برای ورود جایگزین و تغییر باز می کنند.
در هر صورت مردم خرم دره در انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، رای به تغییر اساسی در نهاد شورای اسلامی شهر خرم دره دادند و کارنامه شورای قبلی با تمام نقاط قوت و ضعفی که داشت با راهیابی یک عضو آن شورا بعنوان منتخب مردم در شورای جدید بسته شد.
اعضای شورای دوره ی قبل هرکدام توانایی های خوبی داشته و دارند اما مشکل اساسی اینجاست که متاسفانه در جمع و انجام کار گروهی ناتوان بوده و بازده مناسبی نداشته اند پس اولین نیاز اعضای شورای دوره ی پنجم تسلط به انجام کار گروهی و تیمی است که این برای رشد و تعالی مهمترین گزینه می باشد.
ترکیب جدید شورای شهر خرم دره نیز مشخص شد ،بر اساس قانون با کاهش ۲ نفر از اعضاء اصلی شورا، تعداد آنها به هفت نفر رسید. با مشخص شدن نتیجه انتخابات و تعیین چهره هایی شناخته شده و با تجربه از سوی مردم برای بعهده گرفتن جریان تصمیم گیری شهر، توقعات فراوانی در جامعه ایجاد شد.
شورای شهر در دوره ی پنجم باید در فعالسازی ابزارهای نظارتی که تا کنون به شکل واقعی از آنها استفاده نشده است نقش بهتری ایفا کنند، این ابزارهای نظارتی مواردی همچون سوال از شهردار، سوال از معاونان شهردار و در نهایت استیضاح شهردار را شامل میشود که طی سالهای اخیر اگرچه شرایط نیاز به استفاده از آنان احساس می شد اما در نهایت از آن بهره لازم برده نشده است.
یکی از ماموریتهای مهم شورای شهر در دوره پنجم، انتخاب شهردار کارآمد است. اولا باید پذیرفت خرم دره به انواع مشکلات شهری همچون نبود ساختار منسجم شهری ، تکمیل نشدن کمربندی دور شهر، تغییر کاربری زمین ، روند طولانی اخذ پروانه ساخت ، حملو نقل عمومی و نبود مسیر در خیابانهای اصلی شهر غیر از چند نقطه به ویژه نبود ناوگان مسافرتی بین شهری ،وجود بافت فرسوده و عدم ارائه راهکار مناسب و کارآمد برای نوسازی این محدوده از شهر یکی از حادترین مشکلات شهری به ویژه زمان بحران احتمال مثل بروز خطر زلزله است که در این مناطق امداد رسانی غیر ممکن می شود ، فقر شدید مراکز تفریحی و پارکها ، نبود پارکینگ در خیابانهای جمال الدین وبهشتی، عدم تکمیل پل های مواصلاتی اصلی شهر مانند پل ولیعصر که عملیات عمرانی آن از شورای سوم آغازشده ، مشکلاتی است که نیازمند ارائه راهکارهای فوری از سوی شورای جدید شهر برای اجرای آن توسط شهرداری است.
خرم دره نیازمند شهرداری است که تا ۱۴۰۰ بتواند این شهر را به مجموعهی کارآمد ی تبدیل کند.
موارد زیادی بوده که شورای شهر در ادوار گذشته اختیارات قانونی داشته اما اصلا به آن عمل نکرده است. طوری که نزدیکی فکری و سیاسی را بر وظایف قانونی خود حاکم کردهاند. بهعنوان مثال شورای شهر در مورد فرآیندهای تصویب بودجه شهرداری و نظارت بر عملکرد مالی شهرداری ضعیف عمل کرده است. که حجم عظیم بدهکاری شهرداری را موجب شده این موارد ناشی از این است که شورای شهر وظیفه خود را به درستی انجام نداده است. این نکته را اضافه کنم که در اینجا منظور از اعضای شورای شهر تمامی دوره ها هستند و بین دوره های مختلف تمایز قائل نمیشوم ممکن است انگیزههای آنها متفاوت باشد اما نتیجه یکسان است. اعضای شورای شهر طی سالها عملکردی قابل قبول نداشته و برای شورای جدید مشکلاتی را به میراث گذاشتند.
شورای شهر در ادوار گذشته اکثر جلسات اش را غیرعلنی برگزار می کرد و در آن به تصمیمگیری میپرداختند. در حالی که برگزاری جلسات به صورت علنی و با حضور خبرنگاران رسانه های ارتباط جمعی موجب شفافیت عملکرد و همراهی بیشتر شهروندان در انجام مصوبات می شود.
به هرحال امید است در دوره ی جدید اعضای محترم شورا با توانایی های بالقوه ای که دارند اعتماد مردم را حفظ نموده تا در دوره ی آتی هم مردم به آنها اعتماد نمایند.(حسین آقامیری)