• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
  • برابر با : 21 - جماد أول - 1446
  • برابر با : Friday - 22 November - 2024
6

“نظارت” اصلی که در فضای مجازی کمرنگ است

  • کد خبر : 48634
  • 18 خرداد 1395 - 11:58
“نظارت” اصلی که در فضای مجازی کمرنگ است

گسترش روزافزون فناوری جدید ارتباطات در سال های اخیر، تمام جنبه های فرهنگ و حیات اجتماعی را با چالش روبه رو کرده است.

به گزارش نبض سحر، امروزه آسیب های فضای مجازی به یک بحران برای خانواده های ایرانی تبدیل شده است.

شاید کمتر کسی را در یک خانواده پیدا کنیم که درگیر با فضای مجازی و اینترنت نباشد.

در یک فضای ارتباطی واقعی، که به طور معمول حضور یک یا چند نفر بارز است، طرفین با مخاطب قراردادن همدیگر، اطلاعاتی هرچند اندک رد وبدل می کنند و به حریم همدیگر نیز آسیب نمی زنند، اما در فضای مجازی، هم چون اینترنت، پیامک، چت و… طرفین ماجرا، کم ترین اطلاعات درست را نیز از همدیگر دریغ می کنند؛ زیرا در پشت پرده این ماجرا، افرادی قراردارند که شاید هیچ شناختی از همدیگر ندارند و گاه آدرس های اشتباه به یکدیگر می دهند، تا نشانی از خود برجای نگذارند و لذا همه این مسائل، سلامت و روان افراد را با چالش جدی، مواجه کرده است.

 

مطالعات و تحقیقات روان شناختی روی تأثیرات اجتماعی اینترنت بسیار موضعی هستند. اگر ما میزان گسترش اینترنت و اهمیت اقتصادی و فرهنگی را که در جوامع پیشرفته یافته است، در نظر بگیریم این موضوع کاملاً قابل درک است. متأسفانه نتایج تحقیقات، اغلب با یکدیگر تفاوت دارند که هم برای محققان و هم برای عامه مردم – که می خواهند بدانند اینترنت برای آنها (خوب) است یا (بد) و از چه جهت – سردرگم کننده است.

برخی از آسیب هایی که بیشتر جوانان و نوجوانان را تهدید می کند:

۱٫ وسواس های فکری – عملی

این اختلال را می توان در بررسی کردن های پی درپی پست الکترونیک (وسواس عملی) یا دل نگرانی از ONLINEنشدن یک دوست (وسواس فکری) مشاهده کرد.

۲٫ افسردگی و انزوا

کاربران، بیشتر ترجیح می دهند در محیطی آرام و خلوت، از اینترنت استفاده کنند تا هم بهتر بتوانند از اطلاعات آن بهره ببرند و هم با تمرکز و سرعت بیشتر، از اتصال های طولانی مدت جلوگیری کرده، هزینه های حاصل از آن را کاهش دهند، اما این نوع خلوت و انزوا در طولانی مدت، برخی مشکلات روانی، مانند گوشه گیری و در نهایت افسردگی را در پی دارد.

۳٫ بحران هویت و اخلال در شکل گیری شخصیت

عناصر سه گانه هویت؛ یعنی شخص، فرهنگ و جامعه، هریک در تکوین شخصیت فرد نقش مهمی را ایفا می کنند. هویت شخصی، ویژگی بی همتای فردی را تشکیل می دهد. هویت اجتماعی در پیوند با گروه ها و اجتماعات مختلف قرار گرفته و شکل گیری آن، متأثر از ایشان است. و در نهایت، هویت فرهنگی، برگرفته از باورهایی است که در عمق وجود فرد، به واسطه تعامل او با محیط پیرامون و آموزه های آن، از بدو تولد تا کهن سالی جای گرفته است.

۴٫ انحرافات اخلاقی (جنسی)

از جمله آثار مخاطب فضای سایبر، به وجود آمدن انحرافات جنسی و اختلالات جنسی است. اینترنت به دلیل رویکرد آزاداندیشی در روابط جنسی از سوی گردانندگان اصلی آن (غرب و به ویژه امریکا) و نگرش تجاری نسبت به مسائل جنسی، موجب پدید آمدن پدیده شومی به نام هرزه نگاری (Pornograghy) و هنر پلید شهوانی (Erotice Art) و رواج سرسام آور آن گردیده و این پدیده مرزهای اخلاقی را درهم می شکند و تهدیدی برای فرهنگ ها، به خصوص فرهنگ های دینی؛ همچون فرهنگ اسلامی است.

“نظارت” اصلی که در فضای مجازی کمرنگ است

امروزه نظارت بر فضای مجازی از طرف خانواده ها بسیار کاهش پیدا کرده است به طوری که شاهد استفاده افراد خردسال از تلفن های هوشمند هستیم.

برخی از خانواده ها به دلیل اینکه فرزندشان آرام باشد و شلوغ نکند وی را با خریدن یک تبلبت و گوشی هوشمند سرگرم می کنند تا به کارهای خودشان برسند و حتی خود پدر و مادر به شدت درگیر فضای مجازی هستند که دیگر وقتی برای نظارت بر فرزندان باقی نمی ماند.

۳۰۸۴۶_۶۶۱

-نظارت والدین بر فرزندان در فضای مجازی

خانواده، نهاد اجتماعی جهان‌شمولی است که به رغم کوچک بودن دارای آثار و کارکردهای بسیاری، اعم از روانی، آموزشی، جمعیتی، اقتصادی، فرهنگی و… است.

مهم‌ترین تغییری که در خانواده‌  کنونی رخ داده، تغییر در مناسبات و روابط است؛ هم رابطه‌ی درون خانواده و هم رابطه‌ی بیرون خانواده، هم رابطه‌ی والدین با هم، هم رابطه‌ی والدین با فرزندان. در حقیقت مهم‌ترین تغییر، اختلاط نقش‌هاست.

خانواده اولین نهادی است که فرزندان با آن انس می‌گیرند و چون اولین یادگیری‌ها در خانواده صورت می‌گیرد، تأثیر بسیار سازنده و عمیق در فرزندان خواهد داشت.

نظارت، مکمل وظایف حمایتی و هدایتی والدین است. در کنار حفاظت و حمایت از فرزندان و هدایت آن‌ها در راستای زندگی سالم و هدفمند، در مراحل گوناگون زندگی، والدین باید از وظایف نظارتی خود غافل نشوند؛ چرا که همین هدایت و نظارت است که انسجام و سلامت خانواده را تضمین خواهد کرد.

نظارت  بر نوع رفتار فرزندان در فضای مجازی اصلی است که امروزه شاهد فراموش شدن آن توسط خانواده ها هستیم و این بزرگترین ضربه به خانواده است.

– نظارت مسئولین بر فضای مجازی

یک بعد دیگر نظارت بر فضای مجازی مربوط به وظایف مسئولین نظام در این حوزه می شود که با نظارت کافی و دقیق از هجوم دشمنان در این فضا جلوگیری کنند.

رهبر انقلاب، رصد و شناخت دقیق پدیده‌های نوظهور تهاجم فرهنگی را قبل از ورود به ایران ضروری دانستند و خاطرنشان کردند: دیر فهمیدن و دیر جنبیدن مشکل‌آفرین است بنابراین باید به موقع و حکیمانه برخورد کرد.

حضرت آیت الله خامنه ای در بیانات  دیدار  مدیران و طلاب حوزه علمیه تهران هم تاکید کرده اند:
بازار شبهات رواج دارد. هم فضای مجازی کمک می کند و هم انگیزه سیاسی برای ترویج آن وجود دارد. این ها مواجهه لازم دارد. برای جهاد لازم نیست فقط شمشیر برداریم. این بزرگترین جهاد است. برای این جهاد خود را آماده کنید.

لزوم نظارت مسئولین مربوطه در این خصوص هم یک اصل اساسی است که باید به طور جد انجام شود.

 

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://nabzesahar.ir/?p=48634

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.