روزنامه های صبح دومین روز هفته (یکشنبه – بیست وهفتم بهمن) تیتر اصلی خود را به کنفرانس خبری رییس مجلس شورای اسلامی اختصاص دادند.
به گزارش نبض سحر به نقل از دانا، روزنامه های صبح دومین روز هفته (یکشنبه – بیست وهفتم بهمن) تیتر اصلی خود را به کنفرانس خبری رییس مجلس شورای اسلامی اختصاص دادند.
آیا آمریکا به دنبال احیای “گزینه نظامی” در سوریه است؟
روزنامه خراسان: اگر چه هیچگونه علامتی دال بر خروج بشار اسد، چه از طریق مذاکرات ژنو دو و چه از راههای نظامی، از قدرت نیست، دولت اوباما، علیرغم اینکه تا کنون به موفقیتی هم دست نیافته است، طی ۳ سال گذشته بر وادار کردن اسد به ترک قدرت پا فشاری کرده است. از سوی دیگر باز گذاشتن دست کشورهایی چون عربستان، قطر و ترکیه برای ارسال سلاح های مرگبار به سوریه نهایتا منتهی به بدترین شرایط ممکن خواهد شد؛ ادامه جنگ، سیل بی خانمانی و پناهندگی، و بالاخره توسعه “فضا های فاقد حکومت” که نهایتا به اقتدار هر چه بیشتر گروه های تروریستی خواهد انجامید، چیزی که کلپر هم در سخنانش به آن اشاره کرده است. شاید به همین خاطر است که اوباما در کنفرانس خبری در کنار همتای فرانسوی خود تصریح کرد که «در شرایط کنونی نمی توان راه حل نظامی برای این مساله تجویز کرد.»
عذرخواهی پایان دلخوری مردم
روزنامه فرهیختگان: رمز بقای یک حکومت و دوام آن، وجود مردم است. در بسیاری از کشورها ما با پدیده عذرخواهی روبهرو هستیم. در حکومترانی نباید مردم را فریب داد بلکه باید با آنها صادق بود و مانوس شد. امام علی(ع) وقتی مالک اشتر را بهعنوان فرماندار تعیین کرد، گفت: برو و با مردم انس بگیر. به گروه خاص و طیف خاصی هم اشاره نکرد. متاسفانه این انس در جامعه ما وجود ندارد و فاصلهای بین مردم و مسئولان شکل گرفته است. مردم جامعه ما، در تلاشند که با مسئولان همراه شوند اما مسئولان ما چنین رفتاری را در پی نگرفتهاند و در مواردی که باید پاسخگو باشند و مسئولیت را بپذیرند، مقاومت میکنند. البته من بهعنوان عضوی از شورای شهر پیگیر این مساله هستم و قرار است در دیداری که با آقای عبداللهی، معاون خدمات شهری انجام میدهم به این موضوع هم بپردازم و امیدواریم که آتشنشانی (که خدمات بسیاری در سطح شهر تهران انجام دادهاند که نباید نادیده گرفته شود) سهلانگاریها را بپذیرند و این مساله و دلخوریهای آن رفع شود.
وحدت، نتیجه تعقل است
روزنامه مردم سالاری: حماسه شکوهمند حضور مردم در ۲۲ بهمن ۹۲ که شور و شعورش به هم آمیخت و در آستانه سی و ششمین سال انقلاب اسلامی، شرق و غرب را به حیرت آورد، محصول بیحرف و حدیث وحدت بود. زیرا همه چنین خواستند و کسی به طیف فکری و سیاسی خود نیندیشید. چون آنجا که مصالح و منافع ملی ایجاب میکند همه باید «یدواحده» باشند؛ یعنی خرد مردمی و عقول آدمیان چنین اقتضا میکند.
سخنان وحدت گرایانه، بیانیههای سنجیده و مصاحبهها و پیامهای حساب شده بالا همه و همه، منطق و استدلال و شناخت ما را از روند سیاست جهانی در این برهه تاریخی و حساس به نمایش میگذارد و عزم آن دارد که قابلیتها و داشتههای خود را به رایگان از دست ندهد و اجازه ندهد که در دوران جنگ سرد، جهان غرب، مغزهای صاحب علم ما را همچنان به غنیمت بگیرد و از محصول خرد و علمشان علیه ما استفاده کند.
علت خیزش دوباره اردوغ. ان به آغوش رژیم صهیونیستی
روزنامه جمهوری اسلامی: دولت اسلام گرای ترکیه از زمان روی کار آمدن، در زمینه قطع وابستگی به رژیم صهیونیستی خواستههای ملت ترکیه و سایر ملل اسلامی را برآورده نکرد. این دولت به جای اینکه گامهای اساسی در رفع ننگ رابطه با رژیم صهیونیستی بردارد صرفاً به حرکتهای شعاری و عوام گرایانه پرداخت که اوج آن، مشاجره لفظی اردوغان با شیمون پرز در اجلاس داووس در سال ۱۳۸۵ و در اعتراض به قتل عام مردم غزه بود که پرز را “قاتل کودکان” خواند.
با اینحال در همان شرایط نیز که رژیم صهیونیستی فوج فوج ملت بیدفاع فلسطین را میکشت، آنکارا حاضر نشد روابطش را با تل آویو قطع کند. جریان حاکم به دلیل سیاستها و رفتارهای غلط و نابخردانهاش خود را در موضع ضعف و بیثباتی میبیند و برای نجات یافتن از این مخمصه دست به دامن برقراری رابطه با صهیونیستها شده است. به عبارت روشنتر، دولت ترکیه و به خصوص شخص اردوغان که اکنون مجبور شده است ننگ برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی را بپذیرد، تاوان رفتارها و سیاستهای غلط خود در سالهای گذشته را میپردازد. سیاست اردوغان و حزبش، به خصوص در قبال بحران سوریه که اکنون به شکست و رسوایی منجر شده است، منشأ بخش عمده گرفتاریهای دولت اردوغان را تشکیل میدهد.
همراهی آمریکا با حامیان فتنه
روزنامه سیاست روز: با توجه به این که حماسه سیاسی پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری شکل گرفت و نقطه اوج آن در ۲۲ بهمن به منصه ظهور رسید، سطح مطالبات سیاسی مردم در این دو مقطع تاریخی روشن و مشخص شد و اکنون حماسه اقتصادی است که مردم آن را از دولت و دیگر دستگاههای ذیربط پیگیری میکنند. اکنون، خواسته مردم رونق اقتصادی، مقابله با تورم و رکود، اشتغال و معیشت است و البته برای رسیدن به این خواستههای تواناییهای داخلی مهمترین عاملی است که دولت باید پیگیری کند. این که آمریکاییها و در کنار آنها و حتی بیش از آمریکاییها، عواملی در داخل کشور، ساز آزادی سران فتنه را کوک میکنند، مطالبهای نیست که مردم خواهان آن باشند. مردم ایران اسلامی به خوبی آگاه هستند که اینگونه خواستهها برای ایجاد شکاف، تفرقه و فتنهای تازه در ایران مطرح میشود.
مردم میدانند که آمریکاییها نه برای ملت ایران دلسوز هستند نه حتی برای همان سران فتنهای که اکنون، واشنگتن سنگ آنها را به سینه میزند.
خطاهایی که نباید تکرار شود
روزنامه وطن امروز: تیم مذاکره کننده هسته ای ایران باید بپذیرد توافق ژنو پایه خوبی برای استوار کردن یک بنای بزرگ، بنیادین و بلندمدت نیست و هرگونه مذاکره درباره گام نهایی باید از تلاش برای اصلاح برخی از بخشهای کلیدی توافق ژنو آغاز شود. ۳ مساله در این باره بشدت جدی است: اول اینکه توافق ژنو تصریحا میپذیرد که ایران در گام نهایی زیرساخت صنعتی غنیسازی نخواهد داشت، دوم توافق ژنو کاملا راه را برای آمریکا از این حیث که بتواند به سرعت ایران را به بهانههای به ظاهر غیرهستهای تحریم کند باز میگذارد و سوم اینکه توافق ژنو ایران را از حیث حقوق و تعهداتش در قبال نظام عدم اشاعه به مثابه یک استثنا شناسایی کرده است. تا این موارد اصلاح نشود، ورود به هرگونه مذاکرات نهایی خطایی مهلک خواهد بود. مصرف بیش از حد ادبیات مسالمتجویانه از جانب تیم ایرانی، چه حین و چه بعد از مذاکرات بوده است که میبینیم اکنون طرف مقابل را از این حیث که میتواند هر طور خواست با ملت ایران سخن بگوید، دچار سوءتفاهمهای جدی کرده است. بدون آنکه در اینجا قصد تفصیل دادن به این موضوع را داشته باشم صرفا به گفتن همین یک جمله بسنده میکنم که تا وقتی تیم ایرانی خود را با ادبیاتی که حفظکننده شأن ملت ایران نزد افکار عمومی جهان باشد، وفق نداده نباید وارد صحنهای شود که آوردگاه دادن و ستاندن امتیازهای بزرگ است و الا ممکن است حتی با فرض شکلگیری یک معامله خوب، عزت ملی خدشهدار شود.
تصمیم شجاعانه برای یارانه نقدی
روزنامه دنیای اقتصاد: دولت قبل در اجرای هدفمندسازی یارانهها اشتباهات خسارتآفرینی انجام داد که دولت فعلی برای جبران آن اشتباهات با تنگناهایی فراتر از حوزه اقتصاد و دارای ابعاد سیاسی و اجتماعی مواجه است. ادامه روند فعلی با توجه به اینکه پیامدی جز کسری بودجه و منتهی به تورم ندارد به مفهوم برداشتن پول از یک جیب مردم و گذاشتن در جیب دیگر است و به همین دلیل توجیه اقتصادی، عقلانی و اخلاقی ندارد. اما چنانچه این داستان از زاویه سیاسی و اجتماعی تجزیه و تحلیل شود، شاید وصول به یک راهحل منطقی چندان آسان نباشد. در عین حال، تعهد به شعار تدبیر ایجاب میکند راهحلی که منطق کارشناسی و مبانی اخلاقی بر آن صحه میگذارد با چارهاندیشی برای ابعاد سیاسی و اجتماعی آن در دستور کار قرار گیرد. متاسفانه بیم آن میرود که برای اصلاح وضعیت بغرنج فعلی نیز سادهترین و سریعترین راهحل؛ یعنی توهم امکان حذف یارانه ثروتمندان موردتوجه قرار گیرد که با عنایت به تجربه اخیر «سبد کالایی» ناگفته پیدا است که چه مشکلات پیشبینینشدهای میتواند ایجاد کند. واقعیتهای آماری اقتصاد ایران نشان از آن دارد که وجود سه دهک ثروتمند متفاوت با هفت دهک دیگر در ایران توهمی بیش نیست.
جبران هزینههای یک غفلت
روزنامه رسالت: چهارشنبه گذشته رئیس جمهور طی فراخوانی از حقوقدانان خواست توافقنامه ژنو را بررسی و اطلاعرسانی کنند. روزنامه ایران ارگان دولت تیتر اول خود را به این جمله مزین کرد؛ فراخوان روحانی برای نقد حقوقی توافق ژنو. ای کاش این فراخوان قبل از مذاکرات و یا حداقل بعد از مذاکرات ژنو و قبل از آنکه این مذاکرات یک فتحالفتوح اعلام شود صورت میگرفت. واقعیت این است که ایران در سلسله مذاکرات هستهای خود دارای یک بسته پیشنهادی بود که هیچگاه به عنوان یک متن از سوی ۱ + ۵ مورد توافق قرار نگرفت. آنچه امروز به عنوان توافق از آن یاد میشود متنی است که ظاهراً آمریکایی ها آوردهاند و ما برای قبول آن نباید شتابزدگی به خرج میدادیم. باید این متن از ابعاد حقوقی، فنی و مالی محاسباتی مورد مداقه قرار میگرفت و با در نظر گرفتن همه جوانب نسبت به آن اظهار نظر میشد.تیم مذاکره کننده حداقل میتواند ادعای دانش حقوقی کند. اطلاعات آنها به لحاظ فنی و مالی محاسباتی محدود است لذا باید تیم از این بابت مورد تقویت قرار میگرفت.
کدام فساد؛ کدام مبارزه؟
روزنامه تهران امروز: انتظارها این بود که با روی کار آمدن دولت جدید نوع نگاه به مبارزه همهجانبه با فساد از حالت ابزاری به رویکردی واقعی و ملموس تغییر جهت دهد. البته در همین جا باید تاکید کرد که چنین سخنی به معنای نفی مبارزه با فساد نیست بلکه ماهیت و شیوههای مبارزه با فساد است که باید همهجانبه و واقعی باشد. یعنی نباید به گونهای عمل کنیم که گویی هر دولتی که بر سر کار میآید به شکلی در صدد تسویه حساب با دولت قبلی خود است. ناگفته پیداست مبارزه با فساد آوردگاهی است که تنها با نگاه فراجناحی میتوان به انجام آن امیدوار بود. مبارزه با فساد شبیه رقابتهای انتخاباتی مانند مجلس و ریاستجمهوری نیست که بتوان از آن شمشیری ساخت و بر سر رقیب فرود آورد. نکته اینجاست که در نگاه رهبر فرزانه انقلاب مبارزه با فساد در کشور در ابتدا صرفا وظیفه دولت هاست و نه قوای دیگر. گام بزرگ دولتها در این مسیر میتواند پرهیز از اقداماتی چون متهم کردن دیگران به فساد و مبرا دانستن خود از خطایی و بهرهبرداریهای جناحی از خواستهای کاملا ملی است. اینگونه است که میتوانیم امیدوار باشیم که مبارزه با فساد در جایگاه راستین و واقعی خود قرار گرفته وگرنه داستان همان است که بود.
راه بیبرگشت موافقتنامه
روزنامه اعتماد: اظهارنظر کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه «این مذاکرات دشوار و پرچالشاند، رسیدن به پایان خط کار آسانی نیست» حکایت از این دارد که با توجه به مذاکراتی که با گروه ۱+۵ انجام داده است احساس جنجالی بودن مذاکرات ژنو را مطرح میکند. دلیل این امر میتواند این باشد که ظرف یکی دو هفته گذشته از هر دو طرف مقامات ایران و امریکا اظهارنظرهای ناامیدکنندهیی مطرح شده که میتواند قطعا مذاکرات این گروه را با توجه به فضای آنکه باید طبق برنامه به مرحله قطعی و نهایی میرسید ،مقداری با مشکل مواجه سازد. اما طرف دیگر قضیه این است که در پنهان اظهارنظرهایی که از طرف مقامات ایران و امریکا شده است به نظر میرسد موافقتنامه ژنو دیگر راه برگشتی ندارد. با توجه به اینکه دولت قبل در محاسبات و معادلات سیاسی خود دچار نوعی اشتباه شده بود، بنابراین برگشت به گذشته برای ایران بسیار سخت و سنگین خواهد بود. این امر برای امریکاییها نیز قطعا مشکلساز است. اما امریکاییها تصمیم دارند در گلوگاه مذاکرات هستهیی انتظارات بیشتری از ایران داشته باشند. از جمله راجع به موشکهای دوربرد ایران و حتی حمایت کردن از گروههایی که امریکاییها آنها را تروریست میدانند مانند حزبالله و حماس، که در متن موافقتنامه ذکری از نام آنها نیامده است.
دشمنی به جای تقدیر
روزنامه شرق: تلاش فراوان برای تداوم فضای چهارسال اخیر، در شرایطی از سوی یک طیف خاص دنبال میشود که بسیاری از نیروهای باسابقه با توجه به وضعیت نامساعد کشور، خواستار پایان کدورتها، کاهش تنشها و حرکت به سمت آیندهای روشن هستند. اگر جریان تندرو، بنای ایستادگی دارند و برای حفظ «فرهنگ» ملی و دینی نگران هستند، گام نخست حفظ وحدت، جذب همه نیروهای وفادار به کشور و دفعنکردن آنان است. سخنان و اقدامات تنشزای اخیر، با مقاصد باندی صورت میگیرد و توسط همان ها که در هشتسال اخیر در مقابل روشهای غیرکارشناسی و مخرب، سکوت کرده یا در مواردی، به مدح و ثنا میپرداختند . امروز تورم کاهش یافته، شرایط بینالمللی به سود ایران در حال تغییر است و نگرانی غرب دقیقا نشان میدهد که ما در سیاست خارجی درست به پیش میرویم. زبان دیپلماسی، زبان دشنام نیست. تکیه بر همین روشها بود که پرونده ایران را به شورای امنیت فرستاد. با رفتارهای حذفی جریان افراطی، نهتنها توانمندیهای نیروهای داخلی نادیده گرفته میشود، بلکه تجربه کشورهای دیگر هم کنار گذاشته میشود.
راه دشوار وین
روزنامه آرمان: یکی از دلایلی که سبب شد توافقنامه ژنو در داخل ایران طرفدارانی پیدا کند این بود که از ابتدا، انتهای راه مشخص بود که حق هستهای ایران به رسمیت شناخته و تحریمها نیز تمام میشود. اما آمریکاییها در بیانیه سیاسی هیچوقت این موضوع توافقی را نگنجاندند و بهعبارتی آن را به بازی قدرت منوط کردند. تیم مذاکرهکننده ایرانی خارج از این نمیتواند وارد مذاکره شود و اجازهای برای این کار را ندارد و همین موضوع را حساس میکند. برای اولینبار تحریمهای ایران سیر قهقرایی پیدا میکند و با همه این شرایط معتقدم مذاکرات در فضایی سنگین شکل میگیرد و آمریکاییها که بهنظرم کمتر از ایرانیها روی حیثیتیبودن دیپلماسی جدیدشان، حساب باز نکردهاند، بهخصوص دولت اوباما میداند که اگر موضوع خارج از برنامه اولیه توافقنامه ژنو۳ شکل بگیرد یا عواملی خارج از موضوع هستهای ورود پیدا کنند، کلیت موضوع زیر سوال میرود که طبیعتا طرف ایرانی و حتی دولت ایران اجازه ورود به آن بحثها را ندارد.
توافق ژنو و قضاوتهای زودهنگام
روزنامه ایران: ایران حق غنیسازی را حق مسلم خود میپندارد؛ این در حالی است که طرف غربی اظهار میدارد که این موضوع چون در NPT به صراحت بیان نشده، پس به رسمیت شناخته نشده است. این مسأله اگر از منظر فنی و حقوقی بررسی شود باید ارزیابی آژانس را مورد توجه قرار داد. مباحث کارشناسی و فنی در حیطه وظایف آژانس است و طرفین نمیتوانند به تنهایی تفسیر کنند که حق غنیسازی در ان پی تی چگونه دیده شده است. معاهده ان پی تی حق فعالیتهای صلحآمیز هستهای را به کشورها داده است و انجام غنیسازی و میزان و درصد آن براساس شرایط توافق طرفین و تحت نظارت آژانس صورت میگیرد. از این رو در نقد و بررسی توافق ژنو باید معاهده ان پی تی، رویه آژانس، تحریمها و قطعنامههای شورای امنیت توأمان در نظر گرفته شود. در هر صورت توافق ژنو موجب دستیابی به امتیاز و کسب رضایت نسبی در کشور ما شده است. در مجموع، کاهش میزان غنیسازی ایران به پنج درصد از یک سو و به رسمیت شناختن حق غنیسازی و رفع تحریمها نتیجه مهمی است که ایران از این توافق به دست آورد.
بیانیه آمریکا درباره حصر از مصادیق دخالت است
روزنامه قانون: فارغ از اینکه صدور بیانیه رفع حصر از سوی آمریکاییها دخالت در امور داخلی ایران است باید تاکید کرد بیان این مسئله از سوی غرب و آمریکا نه تنها تاثیر مثبت بر حل مسئله حصر ندارد بلکه تاثیر منفی بر افکار عمومی خواهد داشت، زیرا اگر دولت بخواهد در این زمینه اقدام کند، اکنون با صدور این بیانیه، برای آنکه ثابت کند، آنان اجازه دخالت در امور داخلی کشور را ندارند، یک قدم به عقب برمیدارد. بر این اساس توصیه میکنم، کسانی که مطالبه رفع حصر از آقایان موسوی و کروبی را دارند، انزجار خود را از بیانیه آمریکا اعلام کنند و هرگونه شائبه استقبال از اینگونه مداخلههای آمریکا را از بین ببرند. البته دولت روحانی به بیانیهها و اظهارنظرهای مقامات کشورهای غربی نسبت به امور داخلی و عملکرد نظام توجهی ندارد. زیرا مسیر نظام ما بر اساس، اصول انقلاب اسلامی تعیین میشود. با این حال امکان دارد این نوع رفتارها بر افکار عمومی تاثیر منفی داشته باشد. اما باید تاکید کرد که ملت بزرگ ایران به دولت خود اعتماد کامل دارند. آنان می دانند هر زمان که سیاست بر رفع حصر باشد، دولت بی درنگ اقدام خواهد کرد.
انتهای پیام