• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
  • برابر با : 3 - جماد ثاني - 1446
  • برابر با : Wednesday - 4 December - 2024
19

وجود ۱۵۰۰ مسجد و بقعه در استان زنجان / مساجد زنجان مأمن عاشقان و دلدادگان است

  • کد خبر : 1030
  • 30 مرداد 1392 - 13:21
وجود ۱۵۰۰ مسجد و بقعه در استان زنجان / مساجد زنجان مأمن عاشقان و دلدادگان است

در حال حاضر یک هزار و ۵۰۰ مسجد و بقعه متبرکه در استان زنجان وجود دارد. به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، مسجد نیایشگاه و محل گردهمایی مسلمانان است، مسجد قدمتی به اندازه دین مبین اسلام دارد، نخستین مسجد با ورود حضرت محمد (ص)، پیامبر اسلام به مدینه در عربستان صعودی پایه‌گذاری شد. مسجد در قرآن، […]

در حال حاضر یک هزار و ۵۰۰ مسجد و بقعه متبرکه در استان زنجان وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، مسجد نیایشگاه و محل گردهمایی مسلمانان است، مسجد قدمتی به اندازه دین مبین اسلام دارد، نخستین مسجد با ورود حضرت محمد (ص)، پیامبر اسلام به مدینه در عربستان صعودی پایه‌گذاری شد.

مسجد در قرآن، به معنای اعم نیایشگاه خداوند به کار رفته است، مسجد الاقصی، که معبد یهودیان یا کنیسه بوده است و در زمان نزول قرآن کاربردی غیر از آن نداشته است، دو بار در قرآن از آن به عنوان مسجد نام برده شده است. همچنین در داستان اصحاب کهف نیز قرآن می‌گوید بر مزار آنان مسجدی بنا کردند، این مسجد بر اساس قول غالب مورخین با توجه به دین مرسوم آن روز کلیسا بوده است، البته ممکن است کنیسه نیز بوده باشد، ولی با توجه به قبل‌تر بودن از اسلام نمی‌تواند به معنی مسجد مخصوص مسلمانان بوده باشد.

مساجد می‌توانند نقش بسیار موثری را در جریان امور مادی و معنوی مردم داشته باشند، تاریخ مسلمانان نیز بر این موضوع صحه نهاده و با نگاهی به حوادث و رویدادهای مهم تاریخی مسلمانان می توان به وضوح، درستی این مطلب را مشاهده کرد.

در تاریخ ایران و سایر کشورهای اسلامی نیز نمونه‌های زیادی از این نوع وجود دارد که مساجد دارای چنین نقش آفرینی‌هایی بوده‌اند.

گفتنی است، در حال حاضر بیش از یک‌هزار و ۵۰۰ مسجد و بقعه متبرکه در استان زنجان وجود دارد که برنامه‌های مختلف فرهنگی، مذهبی، اجتماعی و دینی در آنها برگزار می‌شود.

برنامه‌های اوقات فراغت سازمان‌های مختلف اجرایی استان نیز بیشتر در مساجد برگزار می‌شود.

مساجد استان زنجان در اجرای برنامه‌های مختلف فرهنگی و مذهبی پیشگام بوده و در مناسبت‌های خاص از جمله ماه رمضان، ماه محرم و صفر برنامه‌های ویژه مذهبی در مساجد استان برگزار می‌شود.

استان زنجان به عنوان پایتخت شور و شعور حسینی از مساجد پرشوری نیز برخوردار است به گونه‌ای که مسجد حسینیه اعظم، زینبیه اعظم و مسجد احمدیه در طراز مساجد اسلامی هستند.

شور حسینی مردم زنجان در ایام ماه رمضان به ویژه شب‌های احیا نیز از در مساجد به نمایش گذاشته می‌شود.

در این مجال به معرفی مهم‌ترین مساجد زنجان می‌پردازیم.

*مسجد جامع بزرگ‌ترین و زیباترین مسجد زنجان

مسجد جامع زنجان در بافت بازار زنجان راسته قیصریه قرار گرفته است و بزرگ‌ترین و زیباترین مسجد و مدرسه دینی شهر است که توسط عبدالله میرزا دارا پسر یازدهم فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است.

مسجد جامع تنها مسجدی است که در میان مساجد شهر زنجان به سبک و سیاق مساجد چهار ایوانی ساخته شده و همه قوانین و قراردادهای مفروض در معماری مساجد سنتی ایران را با تأثیر پذیری از سلیقه‌ها و امکانات محلی در خود جای داده است این مسجد در طول تاریخ خود به اسامی متعددی چون مسجد دارا، مسجد سید‌، مسجد سلطانی و مسجد جمعه نامیده شده و دارای ۲۰ حجره در دو سوی ایوان غربی و ایوان شرقی است.

اوج تزئینات بنا در سطوح ایوان‌های شمالی و جنوبی تمرکز یافته‌، کاربرد خط معقلی یا بنائی‌، نگاره‌های گیاهی و انواع طرح‌های هندسی که با تکنیک کاشی هفت رنگ یا مینایی اجرا شده طیفی از هنر دوره قاجار را به وجود آورده است.

مهم‌ترین کتیبه تاریخی مسجد فرمانی است از فتحعلی شاه قاجار در خصوص احداث بنا که به خط ثلث در پای قوس  ایوان جنوبی نگاشته شده است ،این بنا به شماره ۱۰۵۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

* حسینیه اعظم زنجان با شهرتی جهانی

حسینیه اعظم زنجان در جنوب شهر زنجان که بین مدارهای ۳۶ درجه و ۳۷ درجه شمالی و نصف‌النهارهای ۴۸ درجه و ۴۹.۵ درجه شرقی واقع شده قرار گرفته است.

آستان مقدس حسینیه اعظم زنجان یکی از اماکن متبرک و معنوی استان زنجان است که آوازه و شهرت آن به برکت توجهات خاصه حضرت سیدالشهداء (ع) جهانی شده است،هیأت امنای این مکان مقدس از توان و ظرفیت‌های موجود برای ارتقای فرهنگ عاشورا و کیفیت مجالس عزاداری سرور شهیدان استفاده کرده و با سازمان‌دهی نیروی انسانی مخلص توانسته است تا حد نسبتاً مطلوب در مقطع کنونی این مکان را اداره کند.

در بخش فرهنگی ایجاد کتابخانه و بخش سمعی و بصری و تکثیر نوارهای سخنرانی وعاظ و پخش اینترنتی مراسم عزاداری و غیره به سراسر جهان و در بخش مذهبی برگزاری مراسم دعا و عزاداری و اعیاد ائمه طاهرین (ع) و سخنرانی،برگزاری مراسم با شکوه دهه محرم و دسته عزاداری شب تاسوعا که تنها برای این مراسم حدود ۴۵ روز تا دو ماه برنامه‌ریزی و جلسات متعددی برگزار می‌شود، از اقدامات این مجموعه محسوب می‌شود.

برگزاری مراسم ماه مبارک رمضان که به صورت اقامه نماز جماعت‌،سخنرانی و مداحی است و مراسم هفتگی زیارت عاشورا که در شب‌های جمعه و دعای ندبه در صبح جمعه برگزار و مورد استقبال جمع کثیری از مردم خصوصاً جوانان قرار می‌گیرد.

مسجد همه ساله در ایام محرم پذیرای خیل عظیمی از عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) از سراسر کشور و حتی خارج از کشور است و حاضرین در این مکان مقدس به صورت خالصانه ارادت خود را به خاندان عصمت و طهارت (ع) اعلام می‌کنند.

*مسجد زینبیه زنجان باغ گل‌های محمدی

قدمت مسجد زینبیه زنجان، به بیش‌ از ۴۰۰ سال ‌رسیده و از جمله مساجد باستانی در استان زنجان محسوب می‌شود و بنا به ‌گفته برخی پیشکسوتان و همسایگان محل مسجد زینبیه زنجان، قبلا به صورت باغی سرشار از گل‌های محمدی بوده است و صاحب این ملک که‌ اغلب اوقات متوجه صدای «یازینب یازینب» توأم با گریه و شیون می‌شده، تصمیم می‌گیرد بخشی‌از باغ را به صورت «تکیه» که ‌در آن سال‌ها متداول و معمول بوده درآورد و نام آن را نیز «زینبیه» بگذارد.

از زمان احداث تکیه در این باغ سرشار از گل‌های محمدی، همه ساله مردم متدین و دردمند زنجان در ماه‌های محرم و صفر درآن جمع می‌شدند و به ‌عزاداری و نوحه‌سرایی می‌پرداختند و این درحالی بود که همه هزینه‌های تکیه نیز تا زمان حیات صاحب باغ، توسط وی تامین و پرداخت می‌شد.

این مکان مقدس تا سال ۱۰۸۵ ‪ هجری قمری همچنان به صورت تکیه در داخل باغ مورد استفاده مومنان قرار می‌‌گرفت، ولی با توسعه شهر زنجان، واحدهای مسکونی اطراف آن را فراگرفت.

این مکان مقدس تاکنون سه ‌بار تجدید بنا شده است که یک مرحله آن با هزینه فرد خیری به نام ‘جمیله خانم’ و مراحل دیگر نیز به ‌همت و یاری شهروندان متدین زنجان، صورت گرفته است.

در حال حاضر برنامه‌های غنی‌سازی اوقات فراغت در مساجد استان زنجان در حال برگزاری است، همچنین پایگاه‌های بسیج، کانون‌های فرهنگی و هنری، کانون‌های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر کانون‌های وابسته به ادارات در ایام مختلف برنامه‌های مختلفی را اجرا می‌کنند.

مساجد زنجان محل برگزاری یادواره‌های شهدای محله است و هر سال به همین مناسبت یادواره‌های مختلفی از سوی پایگاه‌های بسیج و محلات و اقشار در مساجد زنجان برگزار می‌شود.

یکی دیگر از ظرفیت‌های مساجد استان زنجان ارائه آموزش‌های لازم ورزشی، هنری، گردشگری،مذهبی و فرهنگی است.

مساجد استان زنجان دارای ظرفیت‌های بیشماری هستند که امیدواریم با برنامه‌ریزی‌های لازم از این ظرفیت‌ها استفاده شود.

فارس امیدوار است این گزارش توانسته باشد گوشه‌ای از عظمت مساجد زنجان را بازگو کند.

انتهای پیام

لینک کوتاه : https://nabzesahar.ir/?p=1030

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.